Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V japonskom meste duchov sa stratilo 10 000 ľudí
Zdielať na

V japonskom meste duchov sa stratilo 10 000 ľudí

Takmer dve tretiny obyvateľov prístavného mesta v najviac postihnutej oblasti zmizli z povrchu zemského. Voda ich zmietla spolu so všetkými budovami a nechala za sebou len planinu. Na brehoch našli záchranári po niekoľkých dňoch neuveriteľných 2000 tiel. Je to však iba zlomok z množstva nezvestných. Mesto s ťažko vysloviteľným názvom - MINAMISANRIKU - sa stalo mestom duchov...

Mesto bolo ešte pred šiestimi dňami plné života. Stáli tam domy, v ktorých prežívali ľudia svoje radosti i trápenia. Potom zostalo už iba trápenie - všetkým, ktorí stihli uniknúť pred ničivým zemetrasením a ešte skazonosnejšou vlnou cunami. "Priala by som si mať fotku mesta pred tým. Bolo krásne. Potom prišlo to najhoršie, čo som kedy videla," Canon Purdyová, americká učiteľka v Minamisanriku.

Canon a jej kolegyňa Mary učili na základnej škole v Minamisanriku. Obe mladé ženy boli svedkami katastrofy a je zázrak, že prežili. Vo chvíli, keď sa začala zem triasť, bola Mary práve v škole. Zbadala blížiacu sa vlnu a bežala na neďaleký kopec. To jej zachránilo život.

"Keď sme vyliezli hore, nevedeli sme, či sa k nám voda predsa nedostane. Hovorila som si - nechcem zomrieť! Kládli sme si desivú otázku, či sme predsa len dosť vysoko. Bol to boj o život," vraví americká učiteľka Mary.

Pred očami žien sa Minamisanriku menilo na mesto duchov. Kedysi tam žilo vyše 17-tisíc mužov, žien a detí, teraz je desaťtisíc z nich nezvestných. Tí, ktorí prežili, sa nemajú kam vrátiť. Môžu sa už iba pozerať na príšernú spúšť.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy